top of page

ביקורת רשות לניירות ערך בחברות אשראי חוץ בנקאי

בשנתיים האחרונות אירעו קריסות של מספר חברות ציבוריות בתחום האשראי החוץ בנקאי בהן גיבוי אחזקות ויונט קרדיט, שמשרדנו מונה בשעתו מטעם הדירקטוריונים של החברות לבצע בהן ביקורת חקירתית.

ברקע העלייה בשיעורי הריבית (ובהתאם עליית הסיכון) ועל רקע אי הסדרים שהתגלו בענף האשראי החוץ בנקאי, החליט סגל הרשות לבצע ביקורת בנושא אשראי ללקוחות והפרשה להפסדי אשראי בתאגידים בענף. הביקורת בדקה נאותות מדידה וגילוי של יתרות לקוחות במדגם חברות בענף.

סעיף אשראי לקוחות המוצג בניכוי הפרשה להפסדי אשראי הוא מהסעיפים המרכזיים והרגישים למדידה וגילוי בדוחות הכספיים של חברות בענף. אומדן ההפרשה להפסדי אשראי חזויים מהווה אומדן חשבונאי משמעותי בדוחות הכספיים. 

לאחרונה פורסם דוח ריכוז ממצאי הביקורת. להלן עיקרי עמדות סגל הרשות בעקבות הממצאים :

1. הערכת סיכויי גבייה : בעת מדידת ההפרשה להפסדי אשראי חזויים יש לשקף ולשקלל ההסתברות לכל אחד מהתרחישים האפשריים, גם אפשרויות הפסד בסבירות נמוכה וגם כאשר קיימת בטוחה, וכן לבחון הצורך בהפרשה נוספת בגין רכיב הזמן. לא ניתן לאחד ולקזז יתרות של לקוחות שונים. 

2. חובות שגולגלו, החלפות ממסרים ופריסות חוב : חוב בפיגור דורש בחינת הצורך בהפרשה נוספת. בעת פריסת חוב או גלגול שיק אם לא מתקבל פיצוי הרי שמדובר בחוב פגום ויש לרשום הפסד אשראי (ולא הקטנה של הכנסות הריבית). גם במקרה ומתקבל פיצוי קיימת אינדיקציה לעלייה בסיכון שאמורה לבא לידי ביטוי בשיעור ההפרשה להפסדי אשראי.

3. הערכת בטוחות : נדרש לקבוע מתודולוגיה סדורה המבוססת על נתונים אובייקטיביים ומהימנים לאופן קביעת שווי הבטוחות השונות. לרבות הרישום הנדרש, אופן חישוב השווי ביום הראשון ואופן המדידה בהקשר להפרשה להפסדי אשראי וכן בחינת מידע בדבר ערבויות/ערבים.     

4. חזקה לעלייה משמעותית בסיכון אשראי : הנחת מוצא שסיכון האשראי עלה במקרה של פיגור העולה על 30 יום אלא אם כן ניתן להציג מידע סביר ומבוסס שמוכיח אחרת.

5. מתודולוגיית המודל : נדרש ליישם מתודולוגיה סדורה בקשר לקביעה, עדכון ותיקוף הפרמטרים השונים במודל וליישמם בעקביות.  נדרש לבחון בכל מועד דיווח שהמתודולוגיה משקפת כנדרש מידע צופה פני עתיד ואת תחזיות החברה והשוק ביחס לתנאים כלכליים עתידיים. בדוחות נדרש לכלול גילוי ברור לעניין המתודולוגיה והסברים לשינויים בתקופה.  בכל תקופת דיווח נדרש לבדוק הצורך בעדכון המודל גם בהקשר להתפתחויות בתיק האשראי והתפתחויות מאקרו כלכליות.

6. זיהוי סטטוס ממסרים : נדרש לכלול במודל את כלל נתוני העסקאות תוך הקפדה על סיווג נאות של סטטוס הממסר. 

7. התחשבות בחובות בפיגור : חובות שגולגלו או שלא נפרעו כסדרם יש להביא בחשבון בהתאמות הנדרשות בתחשיב הפסדים היסטוריים. חובות שגולגלו ולבסוף נפרעו לא ניתן לספור אותם כמספר הלוואות תקינות.

גילוי בדוחות הכספיים

8. ממסר מבוטל או חוזר (מסיבות טכניות/מחוסר כיסוי/לבקשת הלקוח) : על מנת לתת התמונה המלאה בדבר סיכונים החובות, בביאור לדוחות יש להציג כסכומים בפיגור או כסכומים שנפרסו/גולגלו) את כלל יתרת החוב של הלקוח (ולא רק הסכום שבפיגור). במקרים של החלפת המחאות בהמחאות חדשות או חובות בהסדר יש לבחון מקור ותאריך מקורי   

יישום דרישות אלו יסייע לחברות אשראי חוץ בנקאי לנהל טוב יותר את הסיכונים שלהן ולספק מידע מדויק יותר ללקוחות ולמשקיעים.


bottom of page